Jämställdhet inom idrott som förutsättning för statligt stöd

29.04.2025 kl. 15:49
Motion 3 till Svenska Kvinnoförbundets årsmöte 2025

Idrottsgrenar som är populära för kvinnor får endast en bråkdel av det finansiella stödet i jämförelse med grenar som är populära för män. Samtidigt är det vanligt att kvinnor förfördelas finansiellt inom idrottsgrenar som både kvinnor och män deltar i. Sexuella trakasserier inom idrott och motion är fortfarande alltför vanliga och behöver uppmärksammas metodiskt. Jämställdhet i beslutsfattande och resursfördelning är avgörande för en rättvis och inkluderande idrottsmiljö.  Sexuella trakasserier och våld inom idrott och motion måste elimineras. 

Båda dessa ovannämnda fenomen är viktiga utmaningar för idrottsrörelsen - sexuella trakasserier och jämställdhet i beslutsfattandet - och de måste beaktas när man ger resurser till idrottsförbund.

Vi vill att Svenska kvinnoförbundet/SFP arbetar för: 

Att partiet säkerställer att en förutsättning för att få statligt stöd är att idrotts- och motionssammanslutningar jobbar på att förebygga och stoppa våld, sexuella trakasserier och annan olämplig behandling av kvinnor vid idrottsutövande.

- Att koppla idrottsförbundens och motionsfrämjande organisationers allmänna stöd till jämställdhetsmål och ansvarskriterier och övervaka dem striktare än tidigare vid beviljande av statligt stöd.

- Att statligt stöd och ingripande finns för att förhindra våld, sexuella trakasserier och annan olämplig behandling av flickor och kvinnor inom idrotten, då dessa fenomen observeras.

- Att statligt stöd som delas till idrottsförbund ska fördelas jämnt till kvinnors och mäns idrott. 

Svenska Kvinnoförbundet i Kyrkslätt

Förbundsstyrelsens svar:

Även om vi gjort framsteg är idrotten i Finland fortfarande dominerad av män, såväl i beslutsfattande positioner som i resursfördelning, vilket också syns i en ojämn fördelning av statliga medel. I enlighet med de förordningar och direktiv som ställs på varje arbetsgivare, utbildningsanordnare och verksamhetsarrangör skall en plan för jämställdhet och likabehandling utarbetas men uppföljningen är så gott som obefintlig.

Enligt uppgifter från Undervisnings- och kulturministeriet (UKM) beviljades år 2024 sammanlagt 40 581 960 euro i allmänna understöd till 115 riksomfattande och regionala organisationer som främjar idrott, men informationen för hur dessa medel fördelas i beaktning på kön är bristfälliga.

Trots att idrottsgrenar som är populära bland kvinnor, kan ha stora utövargrupper och publik, erhåller de fortfarande avsevärt mindre av de resurser som ges till traditionellt manligt dominerade sporter. Denna obalans visar sig även inom grenar där både kvinnor och män deltar, där kvinnliga idrottare ofta är förfördelade.

Därtill är sexuella trakasserier och våld ett fortsatt allvarligt problem inom finsk idrott. Utan tydliga krav på förebyggande arbete och ansvarsutkrävande riskerar dessa problem att fortgå.

​För närvarande saknas detaljerad offentlig information om hur statliga idrottsunderstöd i Finland fördelas mellan kvinnor och män och hur de används för att säkerställa en trygg idrottsmiljö. Det behövs en djupare analys och ökad transparens i redovisningen av dessa medel. En tydligare koppling mellan statligt stöd och idrottsförbundens arbete med jämställdhet och trygghet skulle bidra till en mer rättvis resursfördelning, säkerställa lika möjligheter för kvinnor och män inom idrotten samt stärka arbetet mot trakasserier och diskriminering.

Svenska Kvinnoförbundets förbundsstyrelse föreslår för årsmötet att Svenska Kvinnoförbundet genom sina representanter i riksdagen och regeringen arbetar för:

- Att SFP säkerställer att en förutsättning för att få statligt stöd är att idrotts- och motionssammanslutningar jobbar på att förebygga och stoppa våld, sexuella trakasserier och annan olämplig behandling av kvinnor vid idrottsutövande.

- Att koppla idrottsförbundens och motionsfrämjande organisationers allmänna stöd till jämställdhetsmål och ansvarskriterier och övervaka dem striktare än tidigare vid beviljande av statligt stöd.

- Att statligt stöd och ingripande finns för att förhindra, våld, sexuella trakasserier och annan olämplig behandling av flickor och kvinnor inom idrotten, då dessa fenomen observeras.

- Att statligt stöd som delas till idrottsförbund ska fördelas jämnt till kvinnors och mäns idrott.

Årsmötets beslut:

Svenska Kvinnoförbundets årsmöte beslöt att Svenska Kvinnoförbundet genom sina representanter i riksdagen och regeringen arbetar för:

- Att statligt stöd som delas till idrottsförbund ska fördelas jämnt till kvinnors och mäns idrott.

-  Att SFP säkerställer att en förutsättning för att få statligt stöd är att idrotts- och motonssammanslutningar jobbar på att förebygga och stoppa våld, sexuella trakasserier och annan olämplig behandling av kvinnor vid idrottsutövande.

-  Att koppla idrottsförbundens och motonsfrämjande organisationers allmänna stöd till jämställdhetsmål och ansvarskriterier och övervaka dem striktare än tdigare vid beviljande av statligt stöd.

-  Att statligt stöd och ingripande finns för att förhindra, våld, sexuella trakasserier och annan olämplig behandling av flickor och kvinnor inom idrotten, då dessa fenomen observeras.