Regeringen vill återinföra FPA-stöd för privata fertilitetsbehandlingar, men bara om de ges av medicinska skäl. Det skulle leda till att lesbiska och ensamstående kvinnor utan en medicinsk diagnos behandlas annorlunda på grund av sin sexuella läggning, vilket har kritiserats bland annat av diskrimineringsombudsmannen. Lagen skulle strida mot principen om likhet inför lagen, som bland annat innehåller förbud mot diskriminering.
Om FPA:s stöd för privata fertilitetsbehandlingar i Finland innefattar både sociala och medicinska skäl stöder det en familjepolitik som är mera jämställd, modern och inkluderande. Finland kan då också leva upp till internationella standarder som WHO:s principer för reproduktiv hälsa, där sociala skäl redan inkluderas i stödsystem för fertilitetsbehandlingar.
Att stödja föräldrar som behöver fertilitetsbehandling både av medicinska och sociala skäl är också ett led i ett arbete för en stigande nativitet, utgående från individens val. Det finns starka argument för en politik som stöder nativiteten i Finland, särskilt ur ett samhällsekonomiskt och demografiskt perspektiv.
En bredare tolkning av vilka skäl som anses berättigade stöder moderna familjekonstellationer och olika typer av föräldraskap, vilket stärker individers rätt till familj oavsett medicinska eller sociala förutsättningar.
Därför yrkar vi på att Svenska Kvinnoförbundet arbetar för att:
- FPA-stödet för privata fertilitetsbehandlingar innefattar sociala skäl vid sidan av medicinska skäl.
Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs
Förbundsstyrelsens svar:
Frågan om vem som har rätt till fertilitetsbehandling handlar i grunden om jämlikhet och likabehandling. Tillgången till fertilitetsbehandlingar är i dag inte likvärdig för alla, vilket riskerar att skapa ojämlikhet mellan olika familjekonstellationer och individer.
I ett modernt välfärdssamhälle bör rätten till stöd för fertilitetsbehandling utgå från individens faktiska behov av hjälp att bilda familj och inte enbart från förekomsten av en medicinsk diagnos. Det finns flera argument för att bredda FPA-stödet till att också omfatta sociala skäl. Förutom de rättsliga aspekterna om likabehandling, lyfter både forskningen och internationella organisationer fram vikten av att fertilitetspolitiken speglar dagens familjestrukturer och stödjer reproduktiv autonomi.
Även ur ett samhällsekonomiskt perspektiv finns skäl att möjliggöra fertilitetsstöd för fler. Finland står inför utmaningar med sjunkande nativitet, och det är därför logiskt att föra en familjepolitik som är rättvis och framtidsinriktad. Att säkerställa att ensamstående och samkönade par får tillgång till stöd på lika villkor stärker både individens rättighet och samhällets långsiktiga utveckling.
Mot denna bakgrund finns det goda skäl att arbeta för att FPA-stödet för privata fertilitetsbehandlingar utvidgas till att omfatta sociala skäl vid sidan av medicinska.
Därför föreslår förbundsstyrelsen för årsmötet att Svenska Kvinnoförbundet arbetar för:
- Att FPA-stödet för privata fertilitetsbehandlingar innefattar sociala skäl vid sidan av medicinska skäl, dvs att säkerställa att ensamstående och samkönade par får tillgång till stöd på lika villkor.
Årsmötets beslut:
Svenska Kvinnoförbundets årsmöte beslöt att Svenska Kvinnoförbundet arbetar för:
- Att FPA-stödet för privata fertlitetsbehandlingar innefattar sociala skäl vid sidan av medicinska skäl, dvs att säkerställa att ensamstående och samkönade par får tillgång till stöd på lika villkor.