Beslut

Carola Bengs-Lattunen: För första gången i Malax – en kvinna leder fullmäktige.

För första gången har Malax fått en kvinnlig fullmäktigeordförande – en viktig milstolpe för jämställdheten i kommunpolitiken.

Pia Sundell: Hbtiq+-rättigheter urholkas med enskilda ministrar i spetsen

Den 17 maj uppmärksammas IDAHOT – en dag för att synliggöra det förtryck som hbtq+-personer fortfarande möter världen över. I Finland väljer regeringen att inte förbjuda omvändelseterapier, trots riksdagens stöd och tydliga mänskliga rättighetsprinciper. Svenska Kvinnoförbundet kräver handling – inte tystnad.

Över 40 organisationer: Regeringen måste respektera riksdagens vilja och inleda lagberedning för att förbjuda så kallade omvändelseterapier

Vi undertecknande organisationer uttrycker vår oro för rättsstatens tillstånd och kräver att regeringen inleder lagberedning för att förbjuda så kallade omvändelseterapier.

Anna-Karin Tötterman kandiderar för omval som vice ordförande för Svenska Kvinnoförbundet

Arbetet för kvinnors rättigheter är viktigare än någonsin, och jämställdheten kan inte tas för given. Därför meddelar Anna-Karin Tötterman, nuvarande vice ordförande för Svenska Kvinnoförbundet, att hon ställer upp för omval vid förbundets årsmöte.

Gör praktik hos Svenska Kvinnoförbundet våren 2025!

Brinner du för politik och jämställdhetsfrågor? Studerar du kommunikation, samhällsvetenskaper eller genusforskning och har högskolepraktikstöd? Då är du kanske den vi söker!

Anita Westerholm: Alarmerande inställningar bland unga män – Våld mot kvinnor kan aldrig rättfärdigas

Resultaten från en ny studie om mäns attityder till våld mot kvinnor i Finland väcker oro. Bland unga män (18–35 år) anser en av fyra att en kvinna kan förtjäna att utsättas för våld på grund av sin klädsel, sitt utseende eller sitt beteende. Totalt tycker 21% av männen så.

Anita Westerholm: Världen behöver ett USA som står upp för flickors och kvinnors rättigheter

Tisdagens presidentval i USA är avgörande för kvinnors och flickors rättigheter – inte bara i USA utan globalt. USA:s framtida ledarskap påverkar arbetet för jämställdhet och mänskliga rättigheter världen över.

Anita Westerholm: Kvinnor tjänar fortfarande mindre än män. Det måste få ett slut.

Idag på kvinnornas lönedag uppmärksammar vi den löneojämställdhet som fortfarande råder i Finland. En ny undersökning från social- och hälsovårdsministeriet visar att arbetsmarknaden i Finland är starkt könssegregerad, och löneklyftorna består – särskilt inom chefspositioner och kvinnodominerade yrken.

Konflikter hotar flickors framtid – vi måste agera nu!

Idag, på Internationella flickdagen, lyfter vi fram de utmaningar som flickor världen över fortfarande möter på grund av sitt kön.

Anita Westerholm: Oförklarliga löneskillnader mellan män och kvinnor – dags för förändring nu!

Trots årtionden av jämställdhetsarbete visar en ny utredning från fackföreningen Teknikens akademiker (TEK) att oförklarliga löneskillnader mellan män och kvinnor kvarstår.