Möjliggör sysselsättning oavsett ålder – för ett samhälle utan åldersdiskriminering

29.04.2025 kl. 15:53
Motion 2 till Svenska Kvinnoförbundets årsmöte 2025

I vårt samhälle är det av största vikt att alla individer, oavsett ålder, ges möjlighet att delta i arbetslivet. Tyvärr möter många äldre arbetstagare och unga individer hinder på grund av fördomar och åldersdiskriminering. Svenska Kvinnoförbundet i Grankulla föreslår att Svenska Kvinnoförbundet tar ställning för att skapa en inkluderande arbetsmarknad som värderar kompetens, erfarenhet och lämplighet framom ålder.

Enligt en rapport från Statistikcentralen är över 600 000 personer över 55 år idag arbetslösa eller utanför arbetsmarknaden. Samtidigt visar forskning att mångfald i ålder på arbetsplatsen leder till ökad kreativitet och produktivitet. Unga arbetssökande, å sin sida, möter ofta motstånd på grund av bristande erfarenhet, vilket skapar en ojämlik arbetsmarknad.

Åldersdiskriminering: Enligt en undersökning från Arbetarskyddscentralen uppger 38 procent av deltagarna över 50 år 2022 att de upplevt åldersdiskriminering i rekryteringsprocesser.

Kostnader för samhället: Den ekonomiska kostnaden för åldersdiskriminering beräknas uppgå till över 1 miljard euro årligen i förlorad produktivitet och ökade sociala kostnader.

Genom att möjliggöra sysselsättning oavsett ålder kan vi skapa en mer rättvis och inkluderande arbetsmarknad för alla medborgare. Denna motion avser att arbeta för att bekämpa åldersdiskriminering och främja ett samhälle där varje individ har rätt att bidra med sin kompetens och erfarenhet. Tillsammans kan vi bygga en starkare framtid för alla kön och generationer.

Svenska Kvinnoförbundet i Grankulla föreslår följande åtgärder för att motverka åldersdiskriminering och möjliggöra sysselsättning för alla:

- Lagstiftning mot åldersdiskriminering: Inför tydliga lagar som skyddar arbetstagare från åldersdiskriminering och främjar rättvisa rekryteringsprocesser.

- Utbildningsprogram: Utveckla program som syftar till att utbilda arbetsgivare om vikten av åldersmångfald och hur man kan dra nytta av olika perspektiv på arbetsplatsen.

- Stöd för praktik och lärlingsprogram: Skapa incitament för företag att erbjuda praktikplatser och lärlingsprogram för både unga och äldre arbetssökande.

- Öka medvetenheten: Genomföra kampanjer för att öka medvetenheten om åldersrelaterade fördomar och deras negativa effekter på arbetsmarknaden.           

Svenska Kvinnoförbundet i Grankulla r.f.

Förbundsstyrelsens svar:

Motionen belyser ett allvarligt problem kring rekryteringsprocesserna och i attityderna mot både äldre och yngre arbetssökande.

Den nya diskrimineringslagen trädde i kraft vid ingången av år 2015. Syftet med lagen är att främja likabehandling och förebygga olika slag av diskriminering. Diskriminering betyder att människor bemöts på ett ojämlikt sätt.

Om en individ möter upprepad åldersdiskriminering eller särbehandling på grund av ålder kan det få allvarliga följder på det individuella planet med stora risker för utslagning. Detta gäller särskilt för de unga. Totalt beräknas samhällskostnaderna uppgå till över 1 miljard euro årligen.

Svenska Kvinnoförbundets förbundsstyrelse föreslår för årsmötet att Svenska Kvinnoförbundet arbetar för:

- Att lagstiftningen noggrannare följs upp. 

- Att främja rättvisa rekryteringsprocesser.

- Att aktivare åtgärder genomförs för att befrämja arbetsmöjligheter bland arbetssökande i syfte att motverka diskriminering och säkerställa lika rättigheter. 

- Att stödåtgärder skapas för både yngre och äldre arbetssökande.

- Att genom kampanjer öka medvetenheten om åldersrelaterade fördomar och deras negativa effekter på arbetsmarknaden.

Årsmötets beslut:

Svenska Kvinnoförbundets årsmöte beslöt att Svenska Kvinnoförbundet arbetar för:

- Att tillämpning av lagstiftningen gällande diskriminering noggrannare följs upp.

- Att främja rättvisa rekryteringsprocesser.

- Att aktivare åtgärder genomförs för att befrämja arbetsmöjligheter bland arbetssökande i syfte att motverka diskriminering och säkerställa lika rättigheter.

- Att stödåtgärder utvecklas och säkerställs för både yngre och äldre arbetssökande.

- Att genom kampanjer öka medvetenheten om åldersrelaterade fördomar och deras negativa effekter på arbetsmarknaden.