Artikel

Carola Bäckström blogg

Carola Bäckström: Tankar kring motion

I somras började jag igen gå på gym. Under våren hade jag börjat jogga mera intensivt och lyckats få ena akillessenan skadad. Därför tänkte jag att det var dags att igen börja gå på gymmet. Det hade gått en vecka sedan jag fått mitt andra coronavaccin, så jag började. På sommaren gick jag regelbundet och det var skönt, för gymmet är luftkonditionerat

Mette Strauss: Löneutveckling för alla!

Den ena löneundersökningen efter den andra påvisar: vi har fortsättningsvis oförklarliga löneskillnader mellan kvinnor och män i vårt land som saknar annan vettig grund än att män uppenbarligen mera regelbundet både löneförhandlar och beviljas lönepåslag.
Eva-Maria Strömsholm välfärdsområdesval trötthet bland vårdare

Eva-Maria Strömsholm: Trötta vårdare och bristen på vårdare – En utmaning man bör ta tag i nu

”Vi går i väntans tider”. Vi väntar på ett helt nytt val och vi väntar på vem som kommer att bli invald i de nya fullmäktige för välfärdsområdena runt om i Finland. Förhandsröstningen närmar sig med stormsteg, så även själva valdagen.
Elisa Sagne-Ollikainen dagen för mänskliga rättigheter

Elina Sagne-Ollikainen: Dagen om mänskliga rättigheter påminner oss om ett arbete som behöver förstärkas

Mänskliga rättigheter och tryggandet av dem, bedömde Eleanor Roosevelt att skulle göras “nära hemmet” på de bekanta platser där vi befinner oss i vardagen. Det rör sig om arbetsplatser, skolor, allmänna platser, institutioner och våra hem, ja även den mest privata sfären.

Åsa Wallendahl: Våld mot kvinnor är ett samhällsproblem

Den 25 november är den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, en dag som uppmärksammats av Förenta nationerna och runt om i världen sedan 1999. Byggnader lyses upp i orange och kampanjer och evenemang för att höja medvetenheten ordnas i en strid ström. Våld mot kvinnor är ett globalt problem som har djup påverkan på individen, familjer och samhället.
bild på en pappa som bär en flicka i famnen

Rhea Sundén: Det behövs positiva manliga förebilder

Idag 19.11 uppmärksammar vi den internationella mansdagen. Läs Rhea Sundéns bloggtext om hennes tankar kring dagen.
Fotografi på blomblad och en skalad apelsin i mitten

Eva-Maria Strömsholm: Vårdpersonal borde oftare våga tala med kvinnan om gynekologisk cancer och barnlöshet

Psykosocialt stöd för alla cancerpatienter är viktigt redan i diagnosskedet. Att få en cancerdiagnos är ofta en stor chock och en kris i livet. Kvinnan är kanske mitt uppe i studier eller arbetsliv och vill bilda familj. Läs Eva-Maria Strömsholms blogginlägg om hur vi kan trygga livskvaliteten för kvinnor med gynekologisk cancer samt förbättra vårdpersonalens bemötande av de drabbade.
Bild på Ann-Helen Saarinen

Ann-Helen Saarinen: Droppen som fick bägaren att rinna över

I dagens blogginlägg skriver Ann-Helen Saarinen, medlem i Svenska Kvinnoförbundets jämställdhetspolitiska utskott, om vårdkrisen, arbetsvillkoren och lönerna inom den kvinnodominerade vårdbranschen i skuggan av coronapandemin.
Bild på Nina Stubb, medlem i Svenska Kvinnoförbundets internationella utskott

Nina Stubb: FN, kvinnorna, freden och säkerheten

Idag på FN:s 76:e födelsedag skriver Nina Stubb, medlem i Kvinnoförbundets internationella utskott, ett blogginlägg om FN:s styrkor och svagheter, resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet och om hur agendan kan framskrida genom enskilda, individuella möten.
Bild på Ramieza Mahdi

Mahdi: Kvinnor måste få inflytande i fredsprocesser

Idag på FN:s internationella fredsdag skriver Ramieza Mahdi om FN:s nyaste rapport "Our Common Agenda" samt om behovet av att stärka kvinnors inflytande inom fred och säkerhet.