Öka rättvisan gällande den preventiva gynekologiska vården

29.04.2025 kl. 15:39
Motion 6 till Svenska Kvinnoförbundets årsmöte 2025

För att stärka kvinnors hälsa och välmående i Finland är det avgörande att säkerställa jämlik och tillgänglig gynekologisk vård för alla kvinnor. Att erbjuda gratis gynekologbesök regelbundet skulle inte bara minska ekonomiska hinder utan också bidra till tidigare upptäckt och förebyggande av allvarliga hälsoproblem, såsom hormonella obalanser, endometrios, förlossningsrädsla (som kan börja långt före en eventuell graviditet), bröstcancer och fertilitetsproblem innan det är för sent.

I dag tvingas kvinnor betala själva för sin gynekologiska hälsa i preventivt syfte, medan det till exempel inom tandvården fungerar rättvist för alla, både inom preventiv och akut vård. Kostnaderna betungar i synnerhet dem som arbetar inom lågavlönade och kvinnodominerade yrken. Jämlikheten är ett viktigt steg mot att garantera att alla kvinnor, oavsett socioekonomisk bakgrund, har möjlighet att få den vård de behöver.

Dessutom behöver Finland tydliga och faktabaserade nationella rekommendationer om gynekologisk vård. I nuläget finns det ingen allmän rekommendation att alla kvinnor ska besöka en gynekolog, även om de inte har några symtom. En riktgivande rekommendation om fem års intervaller förekommer. Då kvinnan inleder sitt sexliv, börjar fundera på att bilda familj eller då klimakteriet börjar är skeden i livet då hälsoproblem eller okunskap kan vara avgörande för kvinnans framtid.

För många är det oklart hur ofta det rekommenderas att kvinnan besöker gynekologen och vad alla kvinnor har rätt till inom den kommunala vården. En nationell standard skulle skapa enhetlighet och trygghet i vården, och samtidigt bidra till en mer effektiv resursfördelning. Att alla kvinnor kallas till livmoderhalscancerscreening och mammografi ersätter inte ett besök där den gynekologiska hälsan som helhet behandlas.

För att uppnå större rättvisa är det också nödvändigt att förbättra utbildningen av hälsovårdare och läkare inom kvinnohälsa. Ett fördjupat fokus på gynekologi, fertilitet, klimakteriet och sexualitet i medicinsk utbildning skulle säkerställa att vårdgivare är bättre rustade att möta kvinnors olika behov genom hela livet. Detta skulle inte bara förbättra vårdkvaliteten utan också främja ökad förståelse för kvinnors hälsa i samhället och sannolikt ha en positiv effekt på den sjunkande nativiteten i vårt land.

Därför yrkar vi på att Svenska Kvinnoförbundet arbetar för:

- Att garantera kommunal preventiv gynekologisk vård för alla kvinnor under alla livsskeden.

- Att Finland beslutar om tydliga och faktabaserade rekommendationer om den gynekologiska vården, och förbinder sig att följa dem.

- Att hälsovårdare och läkare får en heltäckande utbildning i kvinnohälsa (gynekologi, fertilitet, klimakteriet, sexualitet).

Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs               
Svenska Kvinnoförbundet i Esbo

Förbundsstyrelsens svar:

Svenska Kvinnoförbundet delar motionärernas oro för de ojämlika förutsättningarna att få tillgång till preventiv gynekologisk vård i Finland. Kvinnors hälsa måste prioriteras högre, och det är orimligt att så mycket av det förebyggande ansvaret och kostnaderna i dag faller på individen.

Gynekologisk vård ska vara tillgänglig för alla kvinnor – oavsett livsskede eller socioekonomisk bakgrund. Ett tydligt nationellt ramverk och utbildad personal är avgörande för att förbättra vårdkvaliteten och tryggheten.

Svenska Kvinnoförbundets förbundsstyrelse föreslår därför för årsmötet att Svenska Kvinnoförbundet arbetar för:

- Att garantera offentlig preventiv gynekologisk vård för alla kvinnor under alla livsskeden.

- Att Finland beslutar om tydliga och faktabaserade rekommendationer om den gynekologiska vården, och förbinder sig att följa dem.

- Att vårdpersonal får fortbildning i kvinnohälsa (gynekologi, fertilitet, klimakteriet, sexualitet).

Årsmötets beslut:

Svenska Kvinnoförbundets årsmöte beslöt att Svenska Kvinnoförbundet arbetar för:

- Att garantera offentlig preventiv gynekologisk vård för alla kvinnor under alla livsskeden.

- Att Finland inför nationella evidensbaserade rekommendationer om den preventiva gynekologiska vården, och förbinder sig att följa dem.

- Att vårdpersonal får fortbildning i kvinnohälsa (gynekologi, fertilitet, klimakteriet, sexualitet).